Blackdream Yönetici
Zodyak : Mesaj Sayısı : 56296 Yaş : 36 Nereden : Bursa İş : Makine Teknikeri Kayıt tarihi : 24/01/08 Rep Puanı : 28 Rep Puanı : 232054
| |
Blackdream Yönetici
Zodyak : Mesaj Sayısı : 56296 Yaş : 36 Nereden : Bursa İş : Makine Teknikeri Kayıt tarihi : 24/01/08 Rep Puanı : 28 Rep Puanı : 232054
| Konu: Geri: YeNi-Finansal Eko.1-2 ünite Salı Nis. 07, 2009 6:26 pm | |
| ***NOT=1987’den sonra Türkiye’de ekonomik birimlerin uzun vadeli finansal araçlardan, kısa vadeli araçlara yönelmesinin sebebi enflasyondur.
ÜNİTE :2
FİNANSAL SİSTEME GENEL BAKIŞ
Finansal araçlar; Tasarruf sahiplerinden fon borçlanarak daha sonra bu fonları kredi olarak veren aracılardır. Finansal aracılar sayesinde tasarruf sahibi ve fona ihtiyaç duyanlar sistematik bir şekilde işlerini gerçekleştirirler.
Finansal Araçların Fonksiyonları; *İşlem maliyetini minimize etmek(azaltmak) *Eksik bilgilenme sorununu ortadan kaldırma==>Ters Seçim ve Kötü Niyet 2 türlüdür.
1-İşlem Maliyetini Azaltmak=
Finansal işlemlerin gerçekleşmesinde harcanan paraya ve zamana işlem maliyeti denilir. Finansal aracılar bu tür işlemlerde devreye girerek ölçek ekonomisi yaratıp işlem maliyetini azaltırlar. Üretim artar,maliyet düşer.
Ölçek ekonomisi; İşlem hacmi arttıkça işlem maliyetinin düşmesidir.
2-Eksik Bilgilenme= Eksik bilgilenme iki durumda ortaya çıkar - Ters Seçim - Kötü niyet.
Ters Seçim=Finansal işlemin gerçekleşmesinden önce ortaya çıkan sorundur.
Kötü Niyet= Finansal işlemin gerçekleşmesinden sonra ortaya çıkan sorundur.
FİNANSAL ARACILARIN TÜRLERİ
a-)Mevduat Toplayan Kurumlar=
-Ticari Bankalar=Mevduat toplayan kurumlar içinde en önemlisidir.
-Özel Finans Kurumları= “Faizsiz bankacılık” bu kurumların temel ton kaynağı katılım hesabı satışıdır. Bu hesapların bakiyesine göre müşteriler kardan pay alır.
b-)Sözleşmeye Dayalı Tasarruf Kurumları=
—Sigorta Şirketleri= Hayat, sağlık, Doğal afet, Kaza sigortası gibi konularda sigortacılık hizmeti sunarlar. Bu kurumlar yaptıkları projelerle kişilerden fon toplarlar ve bunları uzun vadeli yatırım amaçlarında değerlendirirler.
—Özel Emeklilik Fonları= Bu fona katılanlara periyodik ölçümde emeklilik getirimi sağlayan kurumlardır. c-)Diğer Yatırım araçları= —Finansman Şirketler= finansman bonosu, hisse senedi ve tahvil çıkartarak fon toplarlar bu fonları mobilya, araba, eşya gibi tüketici ve küçük işletmelere satarlar.
—Kalkınma ve Yatırım Bankaları= yatırım bankaları sermaye piyasasında faaliyet göstermek sermaye piyasası araçlarını kullanarak yatırım yapmak, işletmenin mali yapısını düzenlemesine yardımcı olmak ve bu konuda danışmanlık hizmeti vermek yanında mevduat kabulü hariç tüm banka işlemlerini yapan kurumdur. Kalkınma Bankasının Yatırım Bankasından farklı olarak yaptığı işlem;Öz kaynaklarıyla kredi verme faaliyetidir.
—Yatırım Ortaklıkları; Menkul kıymet pörtföy işletmek için kullanılan anonim şirketidir.
—Aracı Kurumlar;
~Finansal Sistemin Düzenlenmesi~ Finansal sistemin düzenlenmesi için 3 tane gerekçe vardır. A—Yatırımcılar için enfermasyon sağlamak;
B —Finansal sistemin sağlıklı çalışmasını sağlamak; Finansal panik=Finansal araçların aynı anda iflasa sürüklenmesi durumudur. 1-Finansal sisteme giriş kısıtlamaları; —BDDK’ nın en az 5 üyesinin aynı yönde oy kullanması gerekir.(olumlu) —20 trilyon en az sermayesi olması gerekir. —Kurucuların asgari sermayenin %10’nu Mevduat Sigortaya yatırmış olması lazım. —Tasfiye edilmiş bir bankasın %10 hissesinden daha fazla miktara sahip olmamalıdır. —Affa uğramış olsa bile 5 yıldan fazla hırsızlık, yüz kızartıcı suçtan hüküm giymemiş olmak. —Bankanın ve yöneticilerin kurallara uygun olması gerekir.
2-Açıklama yapma; Bankaların her üç ayda bir bilânçolarını açıklama yapması. 3-Varlıklara ve Faaliyetlere İlişkin sınırlar; 4-Mevduat Sigortası; Finansal araç kurumun iflas etmesine karşılık kayıpları karşılamak amacıyla yapılan sigortalardır. 5-Rekabete ilişkin sınırlamalar; He şube için asgari sermayenin %1 oranında öz kaynak bulundurup bu konuda ki BDDK standartlarını gerçekleştirmelidirler. 6-Faiz oranlarına ilişkin sınırlamalar;
C —Para politikasının yönetim gücünü arttırmaktır; Zorunlu rezerv politikasını ve mevduat sistemiyle devlet tarafından finansal sistem olur.
FAİZ ORANLARININ ANLAM VE ÖLÇÜMÜ Faiz; Borçlanılan miktarın yüzde ile ifade edilen borçlanma maliyetidir.(Borç alan kişi açısından)
Faiz oranı (i) ; Yapılan ek ödeme Anapara
ÖRNEK;800 TL’lik bir borç 1 yıl sonra 880 TL olarak ödenmiştir.Uygulanan faiz oranını hesaplayınız.
i = 880–800 i = 80 i = 0,10 yani %10 800 800
Borçlanma Türler - Basit kredi -Sabit ödemeli - Kupon ödemeli -Sıfır kuponlarıi Krediler Krediler
1- Basit Kredi İşlemleri; Anapara + faiz ödemesinin vade sonunda birlikte ödendiği kredi işlemleridir. Ticari kredilerde kullanılır.
2- Sabit Ödemeli Krediler; Anapara + faiz kredi vadesi boyunca aylara bölünerek aylık olarak ödenir. Tüketici kredileri bu kredilere örnektir.
3- Kupon Ödemeli Krediler; Vade boyunca faiz ödemesinin yapıldığı vade sonunda anaparanın ödendiği işlemlerdir.
4- Sıfır kuponlu(İskontolu)Krediler; Vade boyunca sabit bir faiz ödemesi yapılmaz. Üzerinde yazılı bir değerden daha düşük bir değere satılıp vadesi geldiğinde üzerindeki değerle satılabilen işlemlerdir. Örnek=Hazine Bonoları
----- Paranın Zaman Değeri ----- “Paranın Gelecekte ki Değeri”
Paranın Gelecekte ki Değeri; F.V ) n Faiz Oranı; i ) F.V = ( 1 + i ) . P.V Zaman; n ) Paranın şuan ki Değeri; P.V )
ÖRNEK; Faiz oranı % 20 iken bugün bankaya yatırılan 500TL’nin 2 yıl sonraki değeri nedir? 2 F.V = ( 1 + 0,20 ) . 500 2 = ( 1,20 ) . 500
= 1,44 . 500
= 720
“Paranın Bugün ki Değeri” n F.V = ( 1 + i ) . P.V P.V = F .V n ( 1 + i)
ÖRNEK; Bir yıl vadeli iskonto ile satılan üzerindeki değeri 3 milyar TL olan devlet tahvilinin bugün ki değeri nedir?( Faiz oranı ; % 10)
P.V = . 3 . = . 3 . ; 2,72 Milyar ( 1 + 0,10) 1,10 | |
|