Bu başlıkta anlatılan çözümler Mandrake Linux 10.1 CE (Download Edition) ve k2.6.8.1-10mdk altında gerçekleştirilmiştir. Modem Türkiye'de web üzerinden satılmaktadır. Üretici firma sitesi : http://www.billion.com
Modemi tanıtmak ve kullanmak için yapacağımız işlemlerin sırası:
1. Kernel konfigürasyonu 2. Gereken paketler ve kurulumu 3. Web tabanlı arayüz ve modem ayarları
1. Kernel konfigürasyonu
Kernel derleyebilmek için kaynak kodunun sistemde yüklü olması gerekir. Mandrake 10.1 CE CD'leri içinde 2.6.8 kaynak kodunu rpm olarak bulabilirsiniz. Yüklemek için "Start--> Sistem--> Yapılandırma--> Paketleme--> Yazılımı Kur" penceresini kullanabilirsiniz. Kernel üzerinde küçük bir kaç değişiklik gerekmektedir. Bu amaçla http://www.belgeler.org/howto/kernel..._derlenir.html adresinde anlatılanları bildiğinizi ve olması gereken bağların var olduğunu kabul ederek devam ediyoruz. Lütfen kernel derleme konusunda yeterli bilgi sahibi değilseniz gereken araştırmaları yaparak kendinizi eğitiniz.
Derleme işlemleri için sırasıyla verilecek komutlar :
Son komutla birlikte çekirdek konfigürasyon menüsü karşınıza gelecektir.
Konfigürasyon menüsünde aşağıdaki ayarların yapılması gerekiyor.
Code maturity level options altında [*] Prompt for development and/or uncompletes code/drivers
Loadable modulates support altında [*] Enable loadable modulates support [*] Forced module unloading [*] Module versioning support (EXPERIMENTAL) [*] Automatic kernel module loading
Device Drivers --> Networking Support altında <*>Networking Support Device Drivers --> Networking Support-->Networking options altında <*> Packet socket <*> Unix domain sockets [*] TCP/IP networking [*] Asynchronous Transfer Mode (ATM) (EXPERIMENTAL) [*] Classical IP over ATM [M] RFC1483/2684 Bridged protocols
Device Drivers -->USB support altında <*> Support for Host-side USB [*] USB device filesystem
Library routines altında CRC32c (Castagnoly,et al) Cyclic Redundancy-Check
Aslında buralara kadar gelmişken çekirdeğiniz ile ilgili diğer ayarlara da göz atabilir ve gerekenleri değiştirebilirsiniz. Örneğin: İşlemci tipinde sisteminize uygun işlemci gurubunun desteğini alabilirsiniz.(Processor Type and Features altında)
Kernel üzerinde gereken değişiklikleri yaptıktan sonra arayüzden çıkıyoruz ve yaptığımız değişikliklerin saklanması ile ilgili soruya "yes" cevabını vererek konsola düşüyoruz.
#make bzImage && make modules && make modules_install komutu ile çekirdeğin yeniden yapılandırılmasını sağlıyoruz. (Bu süreç sisteminize göre ~20 dk. sürebilir)
#make install komutu ile çekirdeği sisteme yüklüyoruz. Son olarak #lilo komutu verip açılış seçeneklerine bakıyoruz. Burada "2681-10custom" seçeneği olmalı. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp "2681-10custom" konfigürasyonu ile açmayı unutmayınız.
Tebrikler! İşin en zor ve karmaşık kısmını atlattınız. Lütfen sonraki aşamaya geçiniz.
2. Gereken Paketler ve Kurulumları
Modem sürücüsü için USBENDPOINT-1.10-2.src.rpm paketini kullanıyoruz. Bu paketi kullanabilmek için rpm-build-4.2.2-7mdk.i586.rpm ve bağımlı bulunduğu paketlerin eğer daha önce sisteminizde yoksa kurulması gerekiyor (eğer sisteminize uygun değilse, uygun olanı Mandrake Linux kaynaklarından bulunuz.)
Paketi kurmak için konsoldan şu komutu vermeniz gerekiyor.
#rpm -ivh --nodeps USBENDPOINT-1.10-2.src.rpm
Paketleri kurduktan sonra işlemlerimize yine konsoldan devam ediyoruz.
Bu işlemlerden sonra tavsiyem bilgisayarınızı yeniden başlatmanızdır. Tabii ki "2681-10custom" dan açmayı unutmuyoruz. (Mandrakelinux Denetim Merkezindeki "Önyükleyici" aracından "2681-10custom" öntanımlı olarak ayarlanabilir. Bunun için "önyükleyici" aracı çalıştırılır, "sonraki" düğmesine basılır ve gelen pencerede "2681-10custom" seçilerek "Değiştir" düğmesine basılır.Karşımıza "drakboot" penceresi gelir. Burada sadece "öntanımlı" seçeneğini belirleyip "Tamam" ve "Son" yoluyla çıkılır.) Sistem tekrar açılırken sürücü çalıştırılacak ve bu işlem sırasında USB modemin ADSL ledi yanıp sönecektir. Ayrıca ram'de ağ simgesinin düzeldiği de gözlenecektir.
3. Web Tabanlı Modem Konfigürasyonu
Bu aşamada kullandığımız web tarayıcısının adres kısmına http://10.0.0.2 yazarak modemin şifre arayüzüne ulaşırız.
Kullanıcı adı olarak "user" , şifre olarak "password" yazdığınızda modemin web ara yüzü karşınıza gelir.
İlk olarak "WAN" kısmından Encapsulation(PPPoE-LLC), VPI(, VCI(35), bağlantı adı(boş bırakınız), username (Türk Telekom kullanıcı adı) ve user password(Türk Telekom şifreniz) bilgileri girilir. Ayarlardan sonra "submit" tıklamayı unutmayınız!
Sonraki aşamada "DNS" kısmından Türk Telekom DNS numaraları(Preferred DNS:195.175.37.14 ve Alternate DNS:212.156.2.70) ve ayarları girilir. Ayarlardan sonra "submit" tıklamayı unutmayınız!
Yaptığımız ayarları "Save settings/reboot" kısmından "save&reboot" düğmesini kullanarak kaydediyoruz.
TEBRİKLER. Artık Internet'e bağlanabilirsiniz. Bunun için son olarak "PPP" kısmındaki "Connect /Execute" düğmesini kullanıyoruz.
Artık bu pencereyi kapatabilir ve Internet'in keyfini sürebilirsiniz. Internet bağlantısını sonlandırmak için yine "PPP" kısmındaki "Disconnect/Execute" düğmesini kullanınız.